dimecres, 16 d’abril del 2008

Instruments

Carme repassant alguns documents que ha trobat sobre manifestacions populars per demanar la pluja a diferents punts de Catalunya.

S'ha entrevistat amb el mossèn de Sant Jaume d'Enveja i aquest li ha facilitat unes quantes oracions, molt en desús, que la parròquia del poble te enregistrades i que es relacionen amb la petició de pluja a la divinitat.
El mossèn diu que no tindria inconvenient en que li fessim una entrevista.

Instruments:
Fets amb canya, sorra, fil o nous, els instruments utilitzats en rituals per convocar la pluja són un intent de l'home per imitar els sons d'aquest fenómen meteorològic. Aquest és el principi de la construcció dels símbols: la llei d'analogia.
veure:
SCHNEIDER, M. El origen musical de los animales-símbolos en la mitología y la escultura antiguas: ensayo histórico-etnográfico sobre la subestructura totemística y megalítica de las altas culturas y su supervivencia en el folklore español, traducción de Amador Vega. Colección El Árbol del Paraíso 12. 1ª ed., 2ª imp. Madrid: Ediciones Siruela.


A la primera sessió es va identificar aviat el ritual de pluja com un ritus de fertilitat i és curiós com en algunes tradicions la forma dels instruments per fer ploure respón a una classificació sexual: nous per a les nenes i pals de canya per als nens.